All for Joomla All for Webmasters

Stanowisko Głównego Geodety Kraju Waldemara Izdebskiego,dot. uzyskiwania danych ewidencji gruntów i budynków

W związku z pismem wysłanym przez Prezesa PIIB Zbigniewa Kledyńskiego do Głównego Geodety Kraju Waldemara Izdebskiego, dotyczącym uzyskiwania przez projektantów danych ewidencji gruntów i budynków zawierających dane podmiotów, o których mowa w art. 20 ust. 2 pkt 1 ustawy z 17 maja1989 r. - Prawo geodezyjne i kartograficzne oraz wypisów z operatu ewidencyjnego zawierających takie dane, na podstawie art. 24 ust. 5 pkt 3 tej ustawy, PIIB otrzymała stosowne pismo od Głównego Geodety Kraju.

Główny Geodeta Kraju wyraża pogląd, że w procesie przygotowania inwestycji budowlanej, inwestor  lub działający w jego imieniu projektant, ze względu na postanowienia art. 17 w związku z art. 28  ust 2 oraz art. 20 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 7 lipca 1994 - Prawo budowlane posiada interes prawny w dostępie do danych osobowych ewidencji gruntów  i budynków, jeżeli wnioskowane dane dotyczą właścicieli, użytkowników wieczystych lub zarządców nieruchomości znajdujących się w obszarze oddziaływania projektowanego obiektu budowlanego.

Za: https://www.piib.org.pl/informacje-bieipce-aktualnosci-96/3672-2018-12-02-10-43-32

Pismo Głównego Geodety Kraju (pdf).

Początek strony